Czy kupowanie umytych warzyw ma sens?

man-641691_1920Na sklepowych półkach często spotkać można oczyszczone i umyte już warzywa, gotowe do użycia. Dodatkowo często zapakowane są one w foliowe opakowania. Czy warto po nie sięgać? Zdecydowanie nie, jeżeli mamy opcję wyboru świeżych, nieoczyszczonych warzyw. Obranie i wypłukane warzywa pozbawione są najcenniejszych składników mineralnych, które znajdują się pod skórką. W tak przygotowanych marchewkach rozpoczynają się już procesy gnicia, ponieważ warzywo pozbawione jest warstwy ochronnej. Dlatego znacząco skrócona jest jego przydatność do spożycia. Jeżeli na opakowaniu widnieje data pakowania i jest to data najdalej wczorajsza, a zamierzasz zużyć je na bieżąco, to nie ma czego się obawiać. Jeżeli jednak chcesz kupić je z myślą o przyszłych daniach, niestety nie poleżą za długo. Niestety plastikowa folia tez nie sprzyja utrzymaniu świeżości. To jedno z najgorszych opakować, które sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Warto zatem inwestować w warzywa prosto z ziemi lub krzaka i samemu je oporządzić.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *